15. helmikuuta 2017

Deittejä ja teiden kunnossapitoa



Anteeksi kuinka? Minäkin kysyin samoin, kun kuulin otsikon. Olimme tilanteessa, jossa oli kohtuullinen taustahäly. Kertoja oli työkaverin kanssa miettinyt lumisadeaamun ja huonosti aurattujen teiden jälkeen minulle vaaliteemaa. Parin tarkentavan kysymyksen jälkeen vasta kuulin, että alkuperäinen idea oli ollut - teitä ja teiden kunnossapitoa.

Olin kuullut väärin. Makeiden naurujen jälkeen totesin, ettei tästä kuitenkaan taida tulla minulle ykkösvaaliteemaa, vaikka tärkeä asia onkin. Tarkemmin ajateltuna kuitenkin tuo väärin kuultu deittejä sana nostaa esiin yhden ison ilmiön. On todettu, että yksinäisyys elämäntapana on tuhoisaa ja kansanterveydelle vaarallista. Se  herättää pohtimaan.
Oulussa on noin 100 000 asukaskuntaa, joista lähes puolet on yksin asuvien asukaskuntia. Moniko heistä kokee yksinäisyyden vaikeaksi asiaksi? Kuinka paljon yksin asumisen suuruus vaikuttaa kaupungin rakennuskantaan? Vain onko vaikutus enemmänkin toisinpäin niin, että rakennuskanta vaikuttaa asumismuotoon? Yksin asuvien määrä on todella korkea. Miten yksinasuminen vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin?

Mielestäni tarvitaan myös rakentamisen ratkaisuja yhteisöllisyyden lisäämiseen hyvinvoinnin edistämiseksi. Tästä on hyviä kokeiluja esimerkiksi opiskelijoiden ja ikäihmisten yhteistaloissa.

Entisaikojen kyläyhteisön yhteisöllisyyden parhaat puolet on mahdollista rakentaa ja luoda urbaaniksi kortteliyhteisöksi. Tämä edellyttää luovuutta ja pientä positiivista pöljyyttä, jota onneksi Oulusta löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti